Havuz Yapımı - Öz Bektaş Yapı
+90 537 202 23 75 info@ozbektasyapi.com

Havuz Yapımı

Havuz Yapımı

Yüzme havuzu yapımı insanların yaz kış demeden yüzüp eğlendiği ve spor yaptığı alan havuz olduğu için rağbet gören işler arasındadır. Havuzlar sürekli olarak günlük haftalık ve aylık periyotlar halinde temizlenmesi gerekmektedir. Yüzme havuzu yapımı için en önemli hususlardan biride bu havuzların hijyenik olmasıdır. Bu havuzların insan sağlığını tehlikeye atmaması için ve kullanıcı dostu olması için havuzların çevresel etkilerden zarar görüp mikrop taşımalarının önüne geçmek gerekmektedir. Birçok insan estetik ve sağlıklı bir havuza sahip olmak istemektedir. Işıklandırma sistemleri ile bulunduğu ortamı farklı bir atmosfere büründüren bu havuzlar çeşitli ısıtma sistemleri ile 4 mevsim girilebilir bir hal almaktadır. Peki hepimizin imrendiği bu manzara harikası yüzme havuzu yapımı nasıldır?


Birçok insan yaşadığı evin bahçesine kendi kafasında hayal ettiği gibi bir havuz yaptırmak ister fakat diledikleri gibi bir havuz olmaz çoğu zaman bunun en büyük sebepleri arasında havuzu yaptırdıkları firma ile aralarında tam olarak anlaşma sağlanamamasıdır. Bir yüzme havuzu yapımında dikkat edilmesi gereken birtakım hususlar vardır. Bunların başında şunlar gelmektedir.

Havuzun boyutu: yapılacak olan havuz alanı büyüdükçe m2 başına düşen maliyet oranı azalmaktadır.</li>

Havuzun derinliği: bu konuda hiçbir sınırlama yoktur.

İşletim sistemi: Taşmalı veya skimmerli havuz yapılabilir.

Türkiye’deki hemen hemen bütün havuzlarda klor kullanılmaktadır. Fakat bazı havuzlarda ozon takviyeli dezenfeksiyon yapılmaktadır. Genellikle yüzme havuzu yapımında kullanılan kimyasalların birçoğu sağlık bakanlığı tarafından onaylı değildir. Sağlık bakanlığı tarafından onaylanmış olan dört temel kimyasal vardır. Bu kimyasallar sayesinde havuzunuzu istediğiniz gibi dezenfekte edebilirsiniz.

Ülkemizde yüzme havuzu yapımı için piyasada faaliyet gösteren yüzlerce yüzme havuzu firmaları bulunmaktadır. Fakat bu firmalardan çoğu sizlerin isteklerini yerine getirecek olan yeterli donanıma sahip değildirler. Son yıllarda artan teknolojiler ve havuz kullanımının her geçen gün biraz daha artması ile birlikte artık yüzme havuzu yapımında fiyatları da eskisi kadar kabarık değil. Çok uygun fiyatlarla artık insanlar yüzme havuzlarına sahip olabilmektedirler.

Havuz yapımında teknik detaylardan ziyade önemli noktalardan biride havuzunuzun çevre dostu olup olmadığı ve diğer insanlar ve sizin tarafınızdan estetik gözüküp gözükmediğidir. havuzlarınızın estetik bir görünüme kavuşması için bir takım şartların olgunlaşması gerekmektedir. Kullanıcı dostu ve estetik görünümlü kaliteli bir havuz nasıl yapılır sorusunun cevabı gibiyiz firmamız sizlere yıllardır havuzlar ile ilgili tüm alanlarda hizmet vermektedir. Web adresimizden havuzlar ile ilgili birçok bilgiye ulaşabilir aklınıza takılan ve yaptırmayı düşündüğünüz havuzlar ve havuz temizliği ile ilgili her türlü işlem için müşteri temsilcilerimize ulaşabilir aklınızdaki soruların yanıtlarını alabilirsiniz.

Sizler için yüklendiğimiz bütün işleri başarılı bir şekilde gerçekleştirerek yüzlerce firmadan oluşan referanslarımıza göz atabilir yüzme havuzu fiyatları hakkında bilgi alabilirsiniz. Sizde bizim uzman ekibimizle çalışmak isterseniz hemen web adresimizdeki iletişim numaralarımızdan bize ulaşabilir ve aklınızdaki tüm havuz sorunlarınıza çözüm getirebilir ve hayalinizdeki havuza kavuşabilirsiniz.



-HAVUZDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER



KİMYASAL GÜVENLİK

Maddeler reaksiyona girerek yeni bir toksik madde oluşturabilirler

Asit ihtiva eden bir takım ticari temizlik maddeleri ile havuz suyu dezenfektanlarını karıştırdığımızı düşünürsek, klor gazı oluşturan hızlı bir reaksiyon cereyan eder.

Klor gazı solunumla alındığında oldukça tehlikelidir, çünkü insan vücudunun tolere edebileceği miktar en fazla milyonda birdir.

20. yüzyılda kimya endüstrisindeki teknolojik gelişmeler ile kimyasal ürünler, insan sağlığı ve yaşam sürecini büyük ölçüde iyileştirmiş, tarımsal üretimi arttırmış, konforu, imkanları ve genel yaşam kalitesini yükseltmiştir.

Bu olumlu etkilerinin yanında kimya endüstrisi, hem ürününün hem de üretim süreçlerinin neden olduğu kirlenmelerle bir yığın yeni soruna yol açmıştır.

Sürekli olarak ortaya çıkan yeni ürünlerin ve bunların atıklarının özellikle uzun vadeli etkileri, insan sağlığı ve çevre açısından tam olarak bilinmemektedir.


HAVUZ KİMYASALLARI KULLANIMI

Kimyasalların gazlarını ve tozlarını solumayınız .

Kimyasallar ciltdinizle temas ederse mutlaka yıkayınız .

Kimyasallar gözünüze kaçarsa , bol su ile yıkayınız . ( eğer kimyasalın MSDS’inde farklı bir yöntem belirtilmemişse )

Kullandığınız kimyasalların mutlaka yetkili kişiler tarafından hazırlanmış ürün güvenlik bilgi formları olmasına dikkat ediniz . Belgesi eksik olan kimyasalları kullanmayınız .


SIVI ÜRÜNLERİN DÖKÜLMESİ DURUMUNDA

Yüzeye temiz bir absorbe edici bir materyal seriniz , çevreye uyarı levhaları koyunuz .

Ve yüzeyi bol temiz suyla yıkayınız .


KATI ÜRÜNLERİN DÖKÜLMESİ HALİNDE

Yerden aldığınız kimyasal maddeleri orijinal ambalajın içine koymayınız , beklenmedik bir reaksiyon gelişebilir .

Vakumlu temizleyiciler kullanmayınız .

Dikkatlice süpürge ve kürekle toplayınız .

Temiz bir plastik kaba koyunuz .

Tozunu solumaktan kaçınınız .


HAVUZ KİMYASALLARI KULLANIMI

ÜRÜNLERİN DÖKÜLMESİ HALİNDE HEMEN TEMİZLEYİNİZ .

BEKLENMEYEN BİR REAKSİYON GÖRÜLMESİ HALİNDE HEMEN YANGIN EKİBİNİ ARAYINIZ .

Uygulamada her kimyasal için ayrı temiz bir kovayı sadece bu iş için kullanınız . Ve bu kovayı etiketleyip , başka bir iş için kullanmayınız .

Kimyasalları direkt olarak yüzeyden , denge tankından ve ya özel dozaj sistemleriyle makine dairesinden yapabilirsiniz .

Havuz kimyasallarını başka amaçlar için kullanmayınız . Kullanmadan önce mutlaka kullanım bilgilerini okuyunuz .

Etiket üzerinde yazılı kullanım bilgilerini okuyunuz .

Kullanım kitapcığını okuyunuz .

Etiketin yırtık veya zarar görmüş olması halinde hemen satıcınızı arayınız.


KİMYASALLARIN DEPOLANMASI

Ürün güvenlik bilgi formları , acil durum talimatları ve önemli telefonlar herkes tarafından bilinen bir yerde olmalıdır .

Hiçbir zaman birbirine karıştırmayınız

Kalan kimyasalların yerleştirilmesine dikkat ediniz .

Kimyasalları birbirinden uzak ve ayrı depolayınız . Kimyasallar birbirine karıştıklarında ; patlama , yangı , zehirli gaz çıkışı gibi değişik beklenmedik reaksiyonlar gelişebilir .


KİMYASALLARI ÇOÇUKLARIN ULAŞAMAYCAKLARI YERLERDE DEPOLAYINIZ

Kimyasalları kuru , serin , havalandırması iyi olan kapalı alanlarda depolayınız . Deponun kapısının kilitli olmasına özen gösteriniz .

Kimyasalları güneş altında bırakmayınız .


KİMYASALLARIN NAKLİYESİ

Araç temiz ve bu iş için hazırlanmış olmalıdır .

Araç içinde kimyasallar birbirinden ayrı durmalıdır .

Araçta mutlaka ürün güvenlik bilgi formları bulunmalıdır .


ÜRÜN GÜVENLİK BİLGİ FORMLARI SODYUM HİPOKLORİT

Asitlerle temas halide zehirli gaz açığa çıkar.

Cilt ve göze temas etmesi halide bol suyla yıkayın , hemen doktora başvurun .

Kullanırken koruyucu elbise giyin , buharını solumayın , hava sirkülasyonu olmayan yerlerde ürünü kullanmaktan kaçının .

Kuru ve serin yerlerde yanıcı maddelerden uzakta depolayın .

Boşalan ürün kaplarını kesinlikle açıkta bırakmayınız . Ve ayrı bir yerde saklayınız .

Ürün nikel , asitler , bakır , kalay , manganez ve demirle reaksiyona girer . Asitlerle teması halinde zehirli ve aşındırıcı bir gaz olan klor gazı açığa çıkar .

Herhangi bir dökülme anınıda kesinlikle talaş kullanmayınız . Diğer klor içerikli kimyasallarda da bu duruma dikkat ediniz .

Yönetmeliklere göre sembolu C : Aşındırıcı ( korozif )


SODYUM DİKLOROİZOSYANURATE DİHİDRATE

Gözler ve cilt için tahriş edicidir .Yutulursa zararlıdır . Asitlerle temasında zehirli gaz açığa çıkar . Solunum yollarını tahriş eder .

Kullanırken tam koruyucu elbise , maske ve gözlük kullanın .

Kuru ve serin yerde plastik fıçılarda ağzı kapalı olarak depolayınız

Boşalan ambalajları ayrı bir yerde saklayınız .Başka amaçla kullanmayınız .

Depolama ve kullanım yerlerinde göz yıkma ve emniyet duşları bulundurunuz.

Temasında tehlike bulunan maddeler : Asitler , yanıcı maddeler , amonyak , üre , amonyum bileşikleri

– Suda yaşıyan organizmalara toksik etkisi vardır . Atık sulara ve toprağa karışmasına izin vermeyin .

– Xn : sağlığa zararlı

– N : çevreye tehlikeli


TRİ KLOROİZOSYANURİK ASİT

Oksitleyici , korozif , yanıcı madde ile temasta yangına neden olabilir .Asitlerle temasında toksik gaz açığa çıkar . Deride yanıklara , solumada tahrişe neden olur .

Kullanırken tam koruyucu elbise , özel maske , gözlük kullanın . Yutulursa 2-3 bardak su içirilmeli kesinlikle kusturulmamalı tıbbi yardım istenmelidir.

Kuru ve serin yerde ağzı kapalı olarak depolayınız. Asitler , bazlar , azotlu bileşikler ve diğer oksidan malzemelerle birlikte depolamayınız.

Tüm klor gruplarının sebeb olabileceği yangınlarda kesinlikle amonyum içeren yangın söndürücüler kullanmayınız . Su spreyi , kuru kimyasal , karbondioksit ve kimyasal köpük kullanınız .

Göze gelmesi halinde körlük tehlikesi vardır.

Boşalan ambalajlar gelişi güzel atılmamalıdır . Bir yerde saklayıp , başka maçla kullanmayınız .

Asitlerle reaksiyonunda klor , yüksek sıcaklıklarda azot , triklorür ve klor su ile temasında HCl gazı açığa çıkar .

O : okside edici

Xn : sağlığa zararlı

N : çevreye tehlikeli


KALSİYUM HİPOKLORİT

Kuvvetli oksitleyici , korozif , yanıcı madde ile temasta yangına neden olabilir . Asitlerle temasta toksik gaz açığa çıkar . Deride yanıklara ve solumada tahrişe neden olur .

Kullanırken koruyucu elbise , özel maske , gözlük kullanınız . Cilt ve göz temasından kaçının .

Kuru ve serin yerde depolayın . Diğer kimyasallarla birlikte depolamayın .

Depolama ve kullanım yerlerinde göz yıkama ve emniyet duşu bulundurunuz .

Asitler , azotlu bileşikler ve organik maddelerle teması halinde klor ve klor monoksit açığa çıkar .

C : Aşındırıcı ( korozif )


SODYUM Bİ SÜLFAT

Gözler ve cilt için tahriş edicidir. Yutulursa zararlıdır . Yutursa şoka yol açabilir .

Kullanırken göz , deri , elbiselerle temasından kaçının. Buhar , toz ve zerreciklerini solumaktan sakının .

Kuru ve serin yerde depolayın . Ambalajların ağzı sıkı kapatılmalıdır . Alkali ve oksitleyicilerle beraber depolanmamalıdır .

Karbonatlar , bi karbonatlar , klorlu bileşiklerle karıştırılmamalıdır . Isıtılırsa sülfirik asit oluşur .

C : aşındırıcı ( korozif )


YOSUN GİDERİCİ-ÖNLEYİCİ-ÖLDÜRÜCÜ

Kuvvetli biositlerdir.

Gözler için tahriş edicidir. Yutulursa zararlıdır.

Deriye , göze ve elbiselere temasından kaçının .

Oda sıcaklığında depolayınız . Ambalajların ağızının kapalı olamasına özen gösteriniz .

Xn : Zararlı


ÇÖKTÜRÜCÜ

Polialuminyum klorür

Gözler için tahriş edicidir .Yutulursa zararlıdır .

Kulllanırken tam koruyucu elbise , maske ve gözlük kullanınız . Göz ve cilt temasından kaçınınız . Buharını , toz ve zereciklerini solumayınız .Göz temasında bol suyla 15 dakika yıkayınız .

Kuru ve serin yerde depolayınız . Ambalajların ağzını sıkıca kapatınız .

Metaller , nitratlar ve kloratlar dan uzak tutunuz . En önemli bozunma ürünü hidrojen klorürdür.

X : tahriş edicidir.


FİLTRE TEMİZLEYİCİ

Sülfamik Asit

Koroziftir . Yutulduğunda ölüme neden olabilir . Solunduğunda akciğer tahribatına neden olabilir . Deri temasında yanıklara ve tahrişe sebep olabilir .

Kullanırken koruyucu elbise , özel maske ve gözlük kullanın .Madde temasını engelleyin. Gözler ve vücut temasından sakının.

Kuru ve serin yerde depolayın . Isı ve nemdem uzak tutun .Ambalajların kapalı olamsına özen gösterin .

Kuvvetli oksidan maddeler nitrik asit ve klorlu bileşiklerle temas ettirmeyiniz .

Temas halinde ciddi göz hasarlarına neden olabilir . Yutulması halinde bulantı krampları , nefes almada sıklık , şoka , ölüme neden olabilir .

C : aşındırıcı ( korozif )


HAVUZ VE ÇEVRESİNDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR Kimyasal güvenlik kadar havuzlarda dikkat edilecek hususlar içinde havuz çevresinin yüzücüler için emniyetli vesağlıklı olması gerekir .


TUVALETLERİN GÖRSEL TEMİZLİĞİ VE DEZENFEKSİYONU Havuz kullanım alanı içinde bulunan tüm saniter alanların gün içererisinde belirli periyotlarda , düzenli olarak ,dezenfeksiyonun yapılması , bu alanlarda bulunan mikroorganizmaların havuz suyuna taşınmasını önler .


HAVUZ KENAR KAPLAMALARININ KAYGAN MALZEMELERDEN OLMAMASI GEREKLİDİR. Havuz inşaatı esnasında mutlak suretle ıslak zeminlerin kaymaz malzemelerden yapılmış olması , ileride gerçekleşebilecek üzücü kazaları önleyecektir.


HAVUZ ÇEVRESİNİN PEYZAJI Havuz çevresini uygun bir biçimde planlanması gerekmektedir. Havuz alanının 100 m çevresinde dört mevsim yeşil ve kolay yaprak dökmeyen bitkiler tercih edilmelidir. Bu konuya dikkat edilmesi havuzdaki kimyasal kullanımını düşürecektir.


AYAKLARIN SANİTASYONU Havuz girişlerinde bulunan veya bulunması gereken ayak dezenfeksiyon alanları , temiz ve sürekli gereken miktarda kimyasalla şartlandırılımış olmalıdır . Bu alanların bir insan adımından büyük olması riskleri azaltacaktır .


HAVUZLARDA DUŞ KULLANIMI Havuz çevresinde bulunan duşları her daim çalışır , temiz ve sanitasyon amacıyla kireçten arındırılmış olması gerekmektedir . Ve her yüzücünün her havuza girişinde bu duşları kullanması sağlanmalıdır . Bu amacla duşların havuza yakın bölgelerde olması gerekmektedir.


HAVUZ KENARLARI Havuz içinde ve çevresindeki plastik malzemenin eksiksiz ve sağlam olması gerekir .


HAVUZ DIŞI ELEKTRİK TESİSATI Havuz çevresinde bulunan aydınlanma ve elektrikli aksesuarların bakımlı ve emniyetli olması gerekmektedir.



-HAVUZLAR HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER


* Havuz suyu nerelerden temin edilir?

Havuz suyu; belediye şebeke sularından (arıtılmış ve klorlanmış olarak), kuyulardan, gölleraşlar. Bu sebeple yapısı bozulan suyu ilk halinde tutabilmek ve bakterileri engellemek için kimyasal ürünlere ihtiyaç vardır.


* Havuz suyuna sadece kimyasallar vermek yeterli midir?

Hayır, çünkü kimyasallar sadece pH ayarlamaya, bakteri öldürmeye, kirleri çökertmeye, suyu parlatmaya, yosunları engellemeye çalışır. Oysaki sudaki toz, pislik ve deri artıklarının havuzdan uzaklaştırılması ve her gün bir miktar taze su alarak suyun bayatlamaması sağlamak gerekir.


* Havuz suyu nasıl arıtılır?

Havuz suyu havuz tabanına konan bir emiş borusu ve buna bağlı bir emiş pompası yardımı ile dipten emilir ve bu su bir kuvars kumu filtresinden geçirilerek içindeki kirler yakalanır ve tekrar havuza tabandan yollanır. Bu sistemin adı “devir daim” sistemidir.


* Dolu olan bir havuzun taşması nasıl sağlanır?

Ağzına kadar dolu olan bir havuza bir başka su deposunun içindeki su (rezerv = denge deposu) pompa yoluyla basılırsa zaten dolu olan havuz taşacaktır. İşte bu taşan su da tekrar denge deposuna geri dökülür ve bu sayede su kaybı olmaz. Bu sistem de devir daimin bir parçasıdır.


* Yani dolu havuzun içindeki ve dibindeki kirleri arıtmak için havuz dibinden emmek (dip emiş), üstündeki kirleri taşırmak için denge deposu gerekir öyle mi?

Evet.


* Arıtma filtresi nasıl çalışır?

Arıtma filtresinin en çok kullanılanı ve en doğrusu kuvars kumu filtresidir. Bu filtre pompanın havuzdan emdiği suyu içinden geçirirken sudaki tüm toz, toprak ve diğer parçaları yakalar. Dolayısıyla havuza berrak su gönderir.


* Peki bu filtre tıkanır mı?

Filtre´nin sık sık tıkanmaması için siklonik ön filitrasyon sistemleri ve otomatik süpürgeler veya havuz robotları kullanılabilir.


* Filtre tıkanınca ne yapmak gerekir?

Filtreyi ters yıkama ve durulamaya almak ve tuttuğu pislikleri kusturarak kanalizasyona göndermek gerekir.


* Filtreyi ters yıkama ve durulamaya almazsak ne olur?

Filtre pislikten tıkanır ve artık yeni gelecek kirleri tutmadan havuza geri gönderir. Havuz kirlenmeye ve bulanmaya başlar.


* Filtreye ne kadar süre ters yıkama ve durulama yaptırmak gerekir?

Her gün 7 dakika ters yıkama ve 3 dakika durulama yapılan filtre temizlenmiş olur.


*Peki suyun arıtımını anladık. Klor ve pH düşürücü asidi ne diye kullanıyoruz?

Havuz suyu çevre ve insanla sürekli kirletilir ve fiziksel olarak arıtma filtresi ile temizlenir, ama kimyasal ve biyolojik dengesi bozulan su suyu sadece kimyasallarla düzene koyabiliriz. Kloru bakteri ve virüs üreyipte insanı hasta etmesin diye havuz suyuna ilave ederiz.PH düşürücü asidi ise, havuz suyuna giren insan sürekli göze görünmeyen ter attığı ve suyun pH´ini hep yükselttiği için havuza veririz.


* PH düşürücü asit kullanmazsak ne olur?

0 zaman pH 8,5 civarlarına çıkacak ve gözün kendi pH´ı 7,5 olduğu için sürekli gözler kızaracaktır, ayrıca yüksek pH derecesinde klor da tam gücünü ortaya koyamacak ve klor sarfı çok olacaktır.


* Havuz suyunda klorun ve pH´in değerleri nedir?

1 ton içme suyunda en az 0,3 gr aktif klor olacağına göre havuz standartlarında bu değer en az 2 katı olmalıdır. Yani 1 ton havuz suyunda 0,6 gr aktif klor olmalıdır. Aktifin anlamı virüslerle savaşan klordur. Ama biz hiç riske girmemek için 1 ton suda 1 gr aktif klor olmasını hep tercih etmeliyiz ki aniden kalabalık bastırdığından klor sıfıra inemesin. PH ise suyun asidik veya bazik karakterli olup olmadığını bize gösterir. 7 rakamı nötr´dür. Yani ne asidik ne de bazik ama havuz suyunu 7,27,8 arasında tutmaya çalışırız, çünkü yukarıda anlattığım gibi insan gözünün pH derecesi 7,5´tir. Gözün yanmayacağı sınırlar 7,27,6 değerleridir. Ayrıca bu pH değerleri klorun mikropla savaşma gücünü arttırır.


* Bir ton havuz suyunda klor değeri 0,6 gram iken mikrop kapma ihtimalimiz var mıdır?

Hayır, kesinlikle yoktur


* Havuz suyunun pH´ı 7,2- 7,6 arasında iken gözümüz yanar mı?

İnsanların cilt ve göz hassasiyetine göre değişse de genel olarak hayır.


* Havuzculuk ile ilgili bir standart var mıdır?

Evet, vardır. Türk Standartları Enstitüsü 11899 no´lu bir standart yayınlamış ve buna uyma zorunluluğu koymuştur.


* Sizin yukarıda anlattıklarınız hepsi bu standartta var mıdır?

Evet, hepsi orada mevcuttur.


* Havuz suyunu hangi sürelerde bir değiştirmek gerekir?

Aslında havuz yılda bir kez genel olarak temizlik için boşaltılır. Bunun dışında her gün havuza toplam hacmin yüzde 5-10´ u kadar taze su alındığı için su hiç bozulmadan muhafaza edilir ve doldur boşalt yapmaya gerek kalmaz. Ancak tabii bunun için iyi bir arıtma ve devir daim sistemi olmalı ve kimyasallar dozajlama (serum) makinaları ile verilmelidir. Standartlara uygun havuz yıllık genel bakım dışında bir tek yazın suyun sıcak olduğu şikâyeti olursa yönetimce karar verilerek boşaltılır.


* Kimyasalları, dozaj (serum) makinası ile vermezsek ne olur?

Çok kötü olur. Çünkü bu makinalar olmayınca havuza bunları üstten vermek (akşamları şoklama yapmak) gerekir. Ama bu verilen kimyasalların gücü gün boyunca azalacak ve genelde öğleden sonra insanların kalabalık olduğu vakitlerde klor suda hiç kalmayacak, bakteri üreyecek ve pH´da çok çok yükselip göz yakmaya başlayacaktır.


* Peki sudaki klor ve pH´ı nasıl ölçeriz?

Küçük tabletli veya sıvılı tip test aleti ile renklenme derecesine göre ölçeriz. Bunu havuzdaki görevli günde 3 kez yapıp kimyasal dozaj pompalarını ona göre çalıştırırsa mükemmel bir havuz olur. Ölçüm yapılmayan ve akşamdan akşama kimyasal dökülen havuz ise bomba gibidir. İşte en tehlikelisi de budur.


* Peki klorlar kaç tiptir?


3 tiptir. Katı (toz veya granül) klor, sıvı klor, gaz klor.


* Hangisi en iyisidir? Hangisini kullanalım?

Gaz klor, bu sistemi bir kaç şekilde uygulayabilirsiniz. Bunlardan en mantıklısı tuz klorinatör sistemidir.


* Katkılı ve katkısız toz klor ne demektir?

Katkılı klorun içinde klor güneş ışığından çabuk ve boşa uçuk gitmesin diye bir katkı vardır. Katkısızın içinde bu yoktur. Katkılı klor güneşe 56 saat dayanırsa, katkısız klor 23 saat dayanır.


* Ama sonuçta katkılı klor da katkısız klor da uçar değil mi?

Evet, birisi çabuk birisi geç uçar ama 2 tip klorda uçacaktır.


* Peki katkılı klor uçtuğuna göre içindeki katkı ne olur?

İşte o uçmaz. Suda birikir, tehlikesi de budur.


* Peki ne yapmalıyız?

Hem katkı hem de katkısız kloru dönüşümlü kullanmalıyız.


* Katkı neden tehlikelidir?

Çünkü katkı maddesi klor gibi uçamadığı için suda öyle bir birikir ki insan sağlığı limiti olan 1 ton havuz suyunda 80 gr´ı geçer. Bu da göz yanması, kulak şikâyetleri, cilt tahrişleri yapar.


* O zaman 10 günün sonunda katkısız klorla havuz işletmek lazım değil mi?

Evet.


* Peki 10 günden sonra hep katkısız klor mu kullanacağız?

Hayır. 10 günden sonra 45 gün katkısız klor kullanacağız ve her gün zaten ters yıkama ve durulama yapıp havuza yüzde 510 taze su alacağımız için bu katkı miktarı istenilen seviyelere geri düşecektir. İşte bu da test kit ile takip edilmeli ve buna göre tekrar katkı klora dönülmelidir.


* Bu katkının kimyasal bir adı var mıdır?

Evet. Adı CYN. ACID´tır.


* Test kitinin adı nedir?

CYN. ACID test kitidir.


* O zaman katkılı klor kullanan her havuzun bu CYN. ACID´i kontrol altında tutması gerekir. Doğru mu?

Evet, hem de titizlikle. Bu kontrol sırasında CYN. ACID standart değerlerini geçmişse hemen katkısız toz veya sm klor sodyum hipoklorite geçilmelidir.


* Peki sadece katkısız klor kullansak?

O zamanda çok miktarda klor tüketirsiniz. Çünkü katkısız klor da güneşten çok çabuk uçar. Gerek işçilik ve gerekse kimyasal sarf maliyetleriniz artar,


* Çöktürücü kimyasalı nedir? Niye kullanırız?

Çöktürücü; suda filtre tarafından yakalanamayacak kadar küçük parçacıkları çöktürmek maksadıyla kullanılan bir üründür. Bu çöktürme işini haftada 1 kez kendimiz suya bu kimyasalı vererek yaparız ve dibe çöken bu çok küçük tozları dipten süpürürüz. Bunu kullanmanın bir diğer yolu da dozaj pompası ile bu kimyasal suya basmak ve filtrede topak topak edip yakalamaktır. Bu sayede süpürge işi de azalır.


* Yosun önleyici nedir? Niye kullanırız?

Çöktürme işini yapınca çöken bazı tozları süpürge alamaz ise dipte özellikle derzlerde yosun ürer. İşte bu da mantar üremesini beraberinde getirir. Tehlikeli olan yosunun kendisi değil, üzerinde üreten mantardır ve mantar çok çeşitli hastalıklar taşır. Bu sebeple yosun önleyici kullanırız.


* Toz klorlar Türkiye´de üretilmekte midir?

Hayır. Avrupa, Amerika, Çin ve Japonya´da üretilir.


* Peki birçok marka toz klor var. Onlar?

Onların hepsi bu toz klorları yurtdışındaki fabrikalardan alıp paketleyip satarlar. Hiçbirisinin kendi üretimi yoktur.


* Peki pH düşürücü. Çöktürücü, yosun önleyici?

Onlarda benzer şekilde Türkiye´ deki büyük fabrikalardan hammadde olarak alınır, etiketlenip satılır.


* Türkiye´ de klor hiç üretilmez mi?

Üretilir. Türkiye´ de 2 adet sıvı klor sodyum hipoklorit üreten fabrika vardır. (Akdim ve koruma tarım A.Ş.) . Tüm bayiiler bunlardan alır, satar,


* Havuzda en önemli faktörler nelerdir?

İyi bir havuzcu, ters yıkama + durulama + taze su, kimyasal takip, iyi bir arıtma sistemi, kimyasal ürünlerin uygun şekilde ve miktarda kullanımı.


* Son olarak; doğru bir arıtma ve devir daim sistemi olmayan Havuz suyuna en kaliteli kimyasalları kullansak sonuç alır mıyız?

Kesinlikle hayır.



-YÜZME HAVUZU TEMİZLİĞİ



Yaz aylarının vazgeçilmez aktivitesi olan eğlencelerden biri hiç şüphe yok ki deniz ve havuzlardır. Serinlemek ve rahatlamak amacı ile kendimizi bıraktığımız havuzlar çoğu zaman tam olarak hijyenik olamamak ile birlikte bizlerin sağlığını tehlikeye atıyor. İnsanların sağlığı açısından en iyi sporların başında gelen yüzme sporu da bazen çocuklarımız için oldukça tehlikeli olabiliyor çünkü yüzdükleri yüzme havuzları gerçekten tam anlamı ile dezenfekte edilip edilmediğini bilmiyoruz. Yüzme havuzlarının sağlıklı bir şekilde kullanıma açılması için kesinlikle iyi bir şekilde dezenfektanlar ile temizlenmesi gerekir. Yüzme havuzlarının temizliği ve bakımları çok önemli bir konudur. Yüzme havuzu yapımı yapan firmalar yüzme havuzunuzun temizliğini de yapabilir.


Bunun sebebi ise yüzme havuzu temizliği yeterlilik göstermezse bu yüzme havuzları birçok bulaşıcı hastalığı da doğuracak sonuçlara neden olmaktadır. Bu hastalıkların başında tifo, hepatit A ve E gelmektedir. Bu yüzden yüzme havuzlarının günlük haftalık ve aylık rutinler halinde sürekli olarak temizlenmesi gerekir. Yüzme havuzlarının suları temiz hijyenik ve berrak olmalıdır. Havuz için kullanılan tamamlayıcı ürünlerin önemi oldukça büyüktür. Birçok ürünün yanında özellikle PH dengesinin değeri çok önemlidir. Havuz için kullanılan yapı ve filtrasyon malzemelerini korur, Deride ve gözlerde yanma olayını ortadan kaldırır, kullanılan kimyasal maddelerin etkisini arttırır.

Yüzme havuzu yapan firmalar arasında seçkin bir yere sahip olan firmamız yüzme havuzlarınızın tüm sorunları ile ilgili web adresimizin iletişim kısmından bize ulaşabilir yüzme havuzu fiyatları hakkında bilgi alabilir ve bu sorunları uzman ekibimiz ile kaliteli ve sağlıklı bir şekilde çözüme kavuşturabilirsiniz.